j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

Vad är Clubhouse och varför är det så hypat?

”Vad är egentligen Clubhouse och varför pratar alla om det?” Den frågan är det många som ställer just nu om den omåttligt populära invite-only appen. Så, vad är egentligen Clubhouse?

Clubhouse lanserades under våren år 2020 och har sedan dess tagit världen med storm – 10 miljoner användare är aktiva varje vecka. Till skillnad från andra populära social media-plattformar såsom Instagram och Snapchat, är Clubhouse en ljudbaserad app helt utan videos. Det är istället en interaktiv plattform som kan beskrivas som en blandning av livesänd podd, konferens och samtal – en slags fortsättning på de senaste årens starka ”lyssningstrend” med poddar, Spotify och ljudböcker.

En social upplevelse som känns mer mänsklig

”Ett utrymme för avslappnande ljudkonversationer – med vänner och andra intressanta människor runtom i världen”, så beskriver utvecklarna Alpha Exploration Clubhouse på Appstore. I appen kan användarna gå online när som helst och prata med människor man följer eller bara gå in som lyssnare. Målet med appen har varit att bygga en social upplevelse som känns mer mänsklig – så istället för att posta inlägg kan användaren samlas med andra människor och samtala om ämnen man längtar efter att fördjupa sig inom.


Vem kan gå med i Clubhouse?

Än så länge kan bara den som fått en inbjudan registrera sig, ungefär som det var på Spotify i början. Vem som helst kan däremot ställa sig på en väntelista eller skaffa sig en inbjudan genom att be om en från en befintlig användare. Det har gjort appen hypad och lite exklusiv nu under dess första år.

Hur fungerar Clubhouse-appen?

När du registrerat dig och startat appen ser du ett antal virtuella rum, chattrum med namnen på personerna i dem. Ibland kan det vara flera hundra som deltar, någon gång kanske bara ett par stycken. När du går in i rummet slås ljudet på och du kan höra samtalet. Om du vill säga något får du ”räcka upp handen” med en emoji – och rummets administratör, den som skapat rummet, får då bestämma ifall du får delta i samtalet. Användare kan också välja att skapa egna rum där de kan bjuda in sina egna vänner eller andra för att bara kompissnacka eller samtala om ett särskilt ämne. En stor poäng är att inget som sägs sparas i appen, och med enbart direktsända samtal blir innehållet både exklusivt och ofiltrerat.