j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

Illustratören Emelie Gårdeler i Konstfönstret

Emelie Gårdeler är en Stockholmsbaserad illustratör och grafisk formgivare.  Under november månad hänger hennes konst i vårt Konstfönster på Hello Studio. Här ser vi illustrationer ur en skapandeprocess, med naturen som utgångspunkt.

emelie gårdeler konstfönstret

Just nu jobbar Emelie mycket med redaktionella uppdrag och mönsterdesign, men har också illustrerat tre stycken barnböcker. Att det var konstnär hon ville bli visste hon redan som ung. Emelie har nämligen alltid vetat att hon ville jobba kreativt, och hon inspirerades tidigt av sina äldre syskon som alla jobbar med film eller bild.

Verken som Emelie har valt att visa upp i Konstfönstret beskriver hon som en del av en process. Det är olika skisser, färger och texturer som alla går i samma dova grönblåa färgskala, men också en fjäder och en liten tygbit som alla sitter på en vit bakgrund.

– I anslutning till min arbetsplats har jag alltid en liknande anslagstavla med idéer som jag vill jobba vidare med, färger jag gillar eller saker jag har samlat på mig som inspirerar mig. Många av verken är inte heller klara, utan sitter bara där som en påminnelse om att det finns något där att utveckla, berättar Emelie.

I sin konst jobbar Emelie mycket med ljuset och experimenterar med olika former och texturer, många av bilderna blir också en blandning av motiv och mönster, då hon ofta använder sig av upprepningar och har nära till textildesign. Då hon inte brukar skissa så mycket så växer hennes bilder fram på det sättet istället.

Naturen – en källa till inspiration

– Jag inspireras mycket av naturen och ofta tar jag med mig kameran ut, eller tar hem saker som jag hittar. Men det kan också vara ett samtal, musik eller färgkombinationer. Många gånger är det uppdragen jag får som illustratör som ger mig skaparglädje. De barnböcker och redaktionella uppdrag som jag gjort har ofta lett vidare till en rad andra verk, berättar Emelie.

Hon uppskattar även utmaningen och ansvaret i att illustrera poesi och andra litterära texter. Bland annat har hon jobbat med barnboken Den långa resan som tar upp frågor kring döden, att få ta del av hur barn och föräldrar pratar kring den kändes fint. Emelie berättar vidare att det ibland kan vara svårt att “illustrera till text”.

– Det är en balansgång mellan att läsaren själv ska ha möjlighet att skapa sig en egen uppfattning, samtidigt som bilden ska tillföra något till texten. Därför väljer jag mina uppdrag och frågeställningar med omsorg.

Emelies konst hänger i Konstfönstret under hela november månad. Kom gärna förbi oss på Östgötagatan 83 i Stockholm för att titta närmare!


Vill du ställa ut i nästa års konstfönster eller vill veta mer om årets konstnärer?