j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

TikTok – inte bara dansvideos och humorklipp

Sedan sociala medie-appen TikTok lanserades år 2016 har den växt i raketfart. Just nu har den över 500 miljoner aktiva användare, dessutom är det den sjunde mest nedladdade appen under hela 2010-talet. 41 procent av användarna på plattformen är unga mellan 16 – 24 år. 

För dig som missat vad TikTok är så bygger appen på korta videos, ofta till musik med mycket blandat innehåll. Självkoreograferade danser blandas med humorklipp, sketcher och direktsändningar. Möjligheterna att skapa content är enorma så länge du är kreativ. Det som dock skiljer TikTok från andra sociala medier är att flödet när man öppnar appen är ett allmänt flöde, där vem som helst kan hamna. Därför är antal följare inte så viktigt på Tiktok.

Appen blir också allt mer populär att använda i marknadsföringssyfte, och om ditt företag har en ung målgrupp, skulle TikTok kunna vara en perfekt plats att marknadsföra er på. 

Vill du inte annonsera kan du annars skapa en företagsprofil där du helt enkelt publicerar material med syfte att öka varumärkeskännedomen, som vilken annan sociala medie-kanal som helst. Företag från olika branscher har redan börjat publicera lättsamt innehåll som är både relevant och följer varumärkets identitet. 


Viktigt att ha koll på sin målgrupp   

TikToks annonseringsmöjligheter är precis i uppstarten, men kommer att utvecklas i framöver. Annonsering som går att göra på TikTok idag är relativt dyrt jämfört med andra sociala medier, men är på flera sätt väldigt likt Facebooks. Dock är det inte möjligt att rikta sina annonser lika snävt eftersom appen inte alls har samma mängd data som Facebook har. Men du har ändå möjlighet att rikta dig mot intressen och skapa enklare skräddarsydda målgrupper. Har du en ung målgrupp så kan plattformen alltså vara helt rätt för dig. Influencer marketing förekommer också på TikTok, redan nu använder flera varumärken influencers på plattformen. Men som sagt är det viktigt att du har stenkoll på din målgrupp, eftersom målgruppen du kan nå på TikTok är ganska nischad. 

Mött en del kritik 

Appen har dock stött på en hel del kritik. TikTok ägs av det kinesiska företaget Bytedance, och flera länder har ställt sig frågande till appen då det framkommit att den samlar mer information från användarens telefon än nödvändigt. USA:s president Donald Trump vill förbjuda appen helt, och i Sverige har anställda på SVT och SR varit tvungna att ta bort den från sina telefoner. TikTok är en kontroversiell app vars framtid inte går att förutse. Men det är helt klart en app som du bör ha koll på, oavsett om du vill marknadsföra ditt företag där eller inte. 

Har du frågor om sociala medier och marknadsföring?