j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

Distansarbete – Best of both worlds?

I svallvågorna av den rådande pandemin är distansarbetet ett faktum, och det verkar som vi får vänja oss. Inför hösten ligger Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansarbete, när det är möjligt, kvar. Hur påverkar denna förändring oss och våra liv?

I våras ökade distansarbetet drastiskt från 15 till 57 procent, vilket innebar att många var tvingade att helt ändra sina vanor. Köksbordet, barnens skrivbord och soffan blev de nya kontorsplatserna, och vi fick acceptera att vi bara mötte andra människor digitalt. Men samtidigt som vi plötsligt blev ensamma vid våra skärmar kom vi till insikt om att jobbet inte bara är en plats vi går till för att arbeta, utan också en plats för att träffa kollegor, småsnacka om helgen och äta lunch tillsammans.

Ändå visar en ny undersökning gjord av Sifo att många faktiskt mår bättre av distansarbetet. Trots att man saknar sina kollegor så är man mer produktiv än tidigare. Hela 68 procent uppger också att de har en god balans mellan arbete och fritid, trots att dessa nu sammanfaller på samma plats, i hemmet. 

Kreativitet på distans, går det?

En annan oro som många hade var att distansarbetet skulle hämma den kreativa processen, att magin som skedde i skapandeprocessen bara skedde i det fysiska rummet. Men tvärtom uppger många att det fungerat bra, om inte bättre. Kanske har det kreativa arbetet mått bra av det här digitala andrummet?

Var femte person av de tillfrågade uppger att de vill fortsätta jobba en del på distans när pandemin är över. Denna förändring har nämligen lärt oss att vi inte behöver sitta på ett kontor fem dagar i veckan för arbetet ska fungera. Vi har fått det bevisat för oss att vi faktiskt kan ha digitala möten, vilket innebär att vi inte heller behöver resa lika mycket i arbetet, varken nu eller efter krisen.

Framtidens arbetssätt kanske inte kommer vara antingen eller, utan en kombination av de båda. Några dagar hemma, några dagar på kontoret. Best of both worlds – något som vi på Hello har anammat. 

Här är några av Hellos tips för hur du bäst jobbar på distans:

1. Sätt av tid för det sociala – börja mötet lite tidigare för att ha chans att berätta om helgen eller annat personligt småprat. 

2. Behåll din morgonrutin – gör som du brukar på morgonen, duscha, ät frukost, klä på dig. Myser du runt i pyjamas finns risk att du inte blir lika produktiv.

3. Ha inplanerade raster – bli inte sittande hela dagen. Exempelvis kan du ta en promenad på morgonen och en på eftermiddagen för likna vid hur du brukade ta dig till och från din arbetsplats.


Har du någon fråga om skapande eller kreativitet på distans?