j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

Fotografen Olof Grind i Konstfönstret

Stockholmsbaserade Olof Grind är fotograf, videograf och konstnär. Hans arbeten har publicerats i många tidskrifter runt om i världen och två gånger har han ställt ut på Fotografiska i Stockholm, första gången på Höstsalongen 2015 vid endast 23 års ålder. Nu under augusti månad finns verk från hans serie ”Head Towards the Sky” i Konstfönstret.

olof grind konstfönstret
olof grind konstfönstret

– Det är bilder som kan upplevas som lite dramatiska och drömlika. I ”Head Towards the Sky” har jag utforskat relationen mellan kropp och natur, vad som händer när man åker ut i vildmarken och hur man förhåller sig till naturen, berättar Olof och fortsätter:

– I konsumtionssamhället vi lever i kan man alltid köpa sig en särskild stil och ett uttryck genom accessoarer. Jag vill utforska hur man förhåller sig till omgivningen när man är naken och inte bär sin köpta stil. Hur interagerar man med naturen då? Genom att ge sig ut i ödemarken, långt från civilisationen, är serien ett sökande efter okända eller bortglömda tillstånd av mänsklighet och efter djupet, kärnan av vår planet; naturen.

Det allra mesta som Olof fotograferar är analogt och med experimentell film blir gröna toner mer blålila.

– Jag jobbar mycket med ljus och färger, så generellt blir bildernas uttryck skört och drömskt. Den analoga tekniken känns väldigt passande till mitt uttryckssätt, då det ofta blir lite skönhetsfläckar och skavanker. Sen innebär det att jag kan använda mig av experimentell film och sådant som tillför till den drömlika och lite magiska stämningen, säger Olof.

Ända sedan barndomen har han varit väldigt observant på omgivningen, alltid noterat allt det vackra och dagdrömt en hel del. När han sedan började fotografera i sina tidiga tonår har han försökt fånga världen så som han ser den, som ett slags sagolikt skimmer.

I Konstfönstret finns även ett hundratal polaroidbilder uppsatta.

– Polaroidbilderna är som en dagboksserie från halva mitt liv, så det är mycket minnen och känslor inbakade i varje bild. När jag började fotograftera polaroid hade jag inga pengar och det är väldigt dyrt med polaroidformatet. Det innebar att jag var sparsam och enbart använde polaroidkameran vid speciella tillfällen, när jag kände att det här tillfället vill jag komma ihåg och fånga i just det här formatet. Det jag gillar med polaroid är att man får ut bilden direkt och att det blir förevigt förkapslat i en bild. Det går inte att återskapa på samma sätt som man kan med negativ, säger Olof.

Olofs verk finns i Konsfönstret under hela augusti månad, kom gärna förbi oss på Östgötagatan 83 i Stockholm och kolla närmare! Varje måndag byts huvudbilden ut mot en annan från samma serie.

Är du intresserad av att köpa något så finns fotografierna från ”Head Towards the Sky” tillgängliga i limiterad upplaga på fine art paper. Dessa kan man beställa direkt från Olof, antingen inramat eller bara själva printet. Vissa av polaroidbilderna kan köpas vid förfrågan.

Här kan du kontakta Olof Grind:
Instagram: @olofgrind
Mail: olofgrind@gmail.com

Konstfönstret är en fri plattform för konst hos oss på Hello Studio och månadens konstnär har alltid helt fria händer när det kommer till vad som ska visas.


Vill du ställa ut i nästa års konstfönster eller vill veta mer om årets konstnärer?