j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

Hypebeast – att bära hypade varumärken som socialt statement

En av de första frågorna vi brukar ställa när vi börjar jobba med en ny kund är ”Vad vet ni om er målgrupp? Vilka behov, utmaningar och värderingar har de? Och hur kan just ni möta dessa?” Att känna sin målgrupp är A och O för att lyckas fånga dess uppmärksamhet. Här berättar vi det du behöver veta om fenomenet Hypebeast.

Vad är egentligen en Hypebeast? Det finns en del olika definitioner av begreppet beroende på vem man frågar, men det generella är att en Hypebeast är en person som följer hypade varumärkestrender inom mode, särskilt streetwear, med syftet att imponera på andra och att göra ett socialt statement. De vill visa att de har råd med exklusiva och limiterade märkeskläder och på så vis gärna dra blickarna till sig, på gatan såväl som på Instagram.

Motsats till hipster?

Medan hipstern gör allt för att inte vara mainstream och undviker att bära stora klädmärken, agerar en Hypebeast tvärtom. Här gäller det att hålla koll på vilka märken som är heta just nu, och sedan maxa dem. Helst gäller det att hitta de mest exklusiva och hypade produkterna på marknaden, och sedan visa upp dem så mycket som möjligt. Det som Hipstern och Hypebeasten har gemensamt är att de inte anser att det är en komplimang att kallas Hipster eller Hypebeast. De båda anser sig vara unika och vill inte placeras i fack.

90-talets Logomania

Hypebeast-trenden är inspirerad av 90-talets ”Logomania”, alltså outfits som är täckta av logotyper från olika dyra märkeskläder. Många streetwear-märken, exempelvis Supreme, använder sin logotyp som största selling point när det gäller sina kläder, och skapar begränsade upplagor för att skapa hype – och därmed locka till sig Hypebeasts.

En livsstil

Att vara en Hypebeast handlar inte enbart om att klä sig i logotyper från topp till tå, det är så mycket mer än det. Det gäller att lyssna på rätt musik, följa rätt serier, köpa rätt konst och framför allt – ha rätt sneakers på sig.

Urban dictionary beskriver fenomenet såhär:
A hypebeast is a slang for someone who is a beast (obsessed) about the hype (in fashion), and will do whatever it takes to obtain that desired hype.

Misstänker du att din målgrupp består av Hypebeasts eller har du någon annan fundering?